Hol a gép? - kérdezi a NAV revizor

2015-05-18

A támogatásokból vagy akár saját forrásból beszerzett gépek, berendezések áfa ellenőrzésében helyszíni szemlére, iratok bemutatására kell számítani. Ebben nincs semmi rendkívüli, így zajlik majd minden ellenőrzés. Rendkívüli akkor lesz, ha arra az egyszerű revizori kérdésre, hogy Hol a gép? – nem tudjuk azt az ugyancsak egyszerű választ adni, hogy itt van, tessék megnézni.

A nagyértékű beszerzések áfa levonását, akár előzetesen, akár utólag, de mindig ellenőrzi az adóhatóság. Az ellenőrzés egyik iránya az iratok, számlák, bizonylatok megvizsgálása. Áfát ellenőriznek, így első kérdés a beszerzési számla vizsgálata. Alakilag rendben van a számla?

 Persze ezt az adózónak nem az ellenőrzéskor kell vizsgálnia, hanem amikor a számlát befogadta. Az Áfa törvény tételesen leírja, hogy milyen alaki kellékeket kell tartalmaznia a számlának. Egy nagy értékű ügylet bonyolítása során elvárható a felektől, hogy a számla kiállítására – megírására, összeállítására különösen nagy gondot fordítsanak, és azt ne rutinból végezzék, mint tucatszámláik esetében, hanem vonjanak be szakembert, könyvelőt, adótanácsadót. Mikor lehet számlázni? Milyen tartalommal lehet a számlát kiállítani? Ezek egyáltalán nem mellékes kérdések.

 Erre is figyelve elkerülhetők az egész ügylet hitelességét kétségessé tevő formai hibák. De nem csak a számlára kell koncentrálni, ugyanúgy figyelni kell a szerződésre, és a teljesítésigazolásra. Ezek között nem lehet ellentmondás.

Az ellenőrzés másik iránya a tartalmi vizsgálat. Itt ilyen kérdéseket vizsgálnak, hogy egyáltalán megvalósult-e az ügylet. Hol a gép? kérdezi a NAVrevizor. Erre csak egyetlen jó válasz van: itt. Minden más válasz rossz üzenetet közvetít az adóhatóság felé: igen itt, de, egyik fele itt, másik fele ott, ezért és ezért. Ilyen válasszal kétségessé válhat az ügylet maga – és az áfa levonhatósága. Mindent meg lehet magyarázni, és mindennek lehet reális szakmai, üzleti indoka, de a gépnek, berendezésnek meg kell lennie. E célból az adóhatóság helyszíni szemlét tart – annak jegyzőkönyvében pedig rögzíti a helyszínen észlelteket. A helyszíni szemle jegyzőkönyve kiemelt jelentőségű bizonyíték az adóhatóság kezében: mert egy adott időpontban és helyen a létező valóságot rögzíti, pl. a gép nem található. Vagy jó legyen ilyen is: a gépet a vállalkozás telephelyén rendben megszemléltük. De a negatív megállapítást tartalmazó jegyzőkönyvvel szemben nagyon nehéz az ellenbizonyítás.

A tartalmi vizsgálat része az értékvizsgálat is – ezt a vizsgát is vennie kell a vállalkozásnak.

 

Vissza

Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

 

Ennek keretében választ adunk arra a kérdésre, hogy adóügyében érdemes-e jogorvoslatot kezdeményeznie, milyen eséllyel perelheti az adóhivatalt – vagy egy tervezett üzleti vagy privát ügylet során milyen adókötelezettségekkel kell számolnia. A szolgáltatás díja: 30.000,-Ft, amelyet utaljon át dr. Szabó Tibor ügyvéd 11743002-20125521 számú számlájára. Kérdését tegye fel itt, csatolhat dokumentumokat is. A választ tartalmazó jogi véleményünket 48 órán belül online megküldjük. A szolgáltatás számláját postázzuk.

Tovább

Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2019. Dr. Szabó Tibor