A magyar adóhivatal esete az osztrák banktitokkal

2015-12-21

Nem is a sztori az érdekes, hanem a megállapítható tény, miszerint az osztrák törvények, adóhatóságok, bankok teljesen más alapokon kezelik a banktitok intézményét mint ahogy azt Magyarországon megtapasztalhattuk.

Az osztrák adóhatóság a Banktörvényük 38. cikke alapján visszautasítja a magyar adóhatóság magánszemélyek adóellenőrzéseiben küldött nemzetközi megkereséseit, amely arra vonatkozna, hogy a magyar állampolgároknak milyen bankügyletei, számlaforgalma voltak odaát.

Ezen osztrák törvényhely alapján a banktitok akkor oldható fel, ha a kért információ büntető eljárás céljára szükséges, amely eljárást szándékosan elkövetett - adózással összefüggő jogszabálysértés (pl. adócsalás) miatt a nyomozó hatóság vagy a bíróság folytatja - a magyar adóhatóság adóellenőrzése pedig nem ilyen.

Tehát egy adóellenőrzés önmagában nem elégséges indoka a banktitok feloldásának - legalábbis Ausztriában.

Vissza

Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

 

Ennek keretében választ adunk arra a kérdésre, hogy adóügyében érdemes-e jogorvoslatot kezdeményeznie, milyen eséllyel perelheti az adóhivatalt – vagy egy tervezett üzleti vagy privát ügylet során milyen adókötelezettségekkel kell számolnia. A szolgáltatás díja: 30.000,-Ft, amelyet utaljon át dr. Szabó Tibor ügyvéd 11743002-20125521 számú számlájára. Kérdését tegye fel itt, csatolhat dokumentumokat is. A választ tartalmazó jogi véleményünket 48 órán belül online megküldjük. A szolgáltatás számláját postázzuk.

Tovább

Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2019. Dr. Szabó Tibor