Rólam

Dr. Szabó Tibor ügyvéd vagyok,
25 éve segítem vállalkozások és magánszemélyek jogérvényesítését az adóhatósággal szemben.
 
Szerkesztek adózási szaklapot, írtam már több tucat adózási cikket és kézikönyvet, de az én igazi erősségem a jogi érvelés az adóhatóság megállapításával szemben
- az Ön vagy cége érdekében…

Ügyvédi praxisom 25 éve az adózók védelmében

1991

Jönnek a lízingperek

A kezdetek kezdetén volt az azonnali lízing problémája, a bérlet első napján kifizetett teljes lízingdíjjal, elszámolva költségként. Az adóhivatalnak nem tetszett – de ekkor már perre lehetett vinni a kérdést.
1994

Fantom cégek, fiktív számlák

Ezzel a címmel írtam egy cikket az Önadózó 1994/4. számába. Milyen esetekben tagadhatja meg az adóhivatal az áfa visszaigénylés teljesítését, milyen további következményekkel kell számolni – fejtegettem. A téma örök.
1998

Bevétel eltitkolás, nyugtaadás elmulasztása

Egyéni vállalkozók adóellenőrzésének slágertémája volt akkoriban. Beszerzés, haszonkulcs, leltárkészlet – becslés. Ma már mintha ritkábban jönnének ilyen becslési ügyek. De a nyugtaadás ellenőrzése örökös téma.
2000

Személygépkocsi - vagy tehergépkocsi?

A személygépkocsi kultikus tárgy az adózásban is. Például ebben az időben terjedt el, hogy a kereskedők apró átalakítással tehergépkocsiként értékesítettek személygépkocsikat vállalkozóknak, és az áfa máris levonható volt. Az adóhivatal persze nem így látta, és máris előállt a személygépkocsi áfa perek gyúanyaga.
2004

Helyi iparűzési adó ügyek

Ezer jogvita forrása, az az egyszerű szabály hogy a vállalkozást a székhelye, telephelye szerinti önkormányzat javára helyi iparűzési adókötelezettség terheli. Adózói mulasztások vegyülnek szabályozási problémákkal.
2005

Uniós értékesítések - a kiszállítás igazolása

Uniós csatlakozásunk addig soha nem látott problémákat vetett fel az adóellenőrzésekben. Jó jó, megszűntek a határellenőrzések, de akkor hogyan és miként igazolandó az árú kiszállítása az unió egy másik tagállamába? A tőke szabad áramlásának eljövetele teljesen elbizonytalanította az adóhatóságot.
2006

Foglalkoztatási jogviszonyok - színlelt szerződések

Szabályozói és hatósági oldalról mindig jöttek az egymást ütő új koncepciók és az aktuális kampányok – a másik oldal csak alkalmazkodott. Ügyvezetés lehet megbízásban, vagy csak munkaviszonyban? Ügyvezetőként adhatunk-e megbízást saját EVÁ-s cégünknek? Aki addig a munkavállalónk volt, foglalkoztathatjuk-e innentől egyéni vállalkozóként, vagy bt-ként?
2007

Vagyongyarapodási ellenőrzések

Éles kampány volt ez is, évente tízezret is terveztek belőle. Nagy tanulási folyamat volt ez adózóknak és az adóhivatalnak is. Tagi kölcsön, lakás- autóvásárlás, bankszámlára befizetés, utazás, lakodalom, megélhetés, megtakarítás, elévülés, adózói bizonyítási kötelezettség – ilyen kérdések körül forogtak az adóellenőrzések éveken keresztül. Ma már megváltoztak a szabályok.
2010

Adóügyek szerződések átminősítéséből

Örök téma ez is. Az adóhivatal egy kölcsönszerződést, amelyben a kft-tag kölcsönt vesz fel a cégétől - átminősíthet jövedelem-juttatássá. Vagy éppen az ügyvezető által a bankszámláról felvett pénzeket minősítheti át munkabérré. Persze az érintett személynek is sokat kell tennie (mulasztania) azért, hogy ez a megállapítás bíróság előtt is megálljon.
2012

Áfa levonási ügyek

2012 óta valóságos forradalom zajlik a magyar áfa-jogalkalmazás frontján. Az alvállalkozó a munkásait feketén foglalkoztatta, és adót sem fizetett, sőt vállalkozói igazolványa sem volt – mindezek ellenére az Európai Bíróság szerint az ilyen számlát befogadó vállalkozást megilleti az áfa levonás joga. Az addigi magyar gyakorlathoz képest ezek szentségtörő szavak voltak. Az adóhivatal ösztönei szerint próbál ellenállni ennek az adóforradalomnak – de csapataink harcban állnak.
2016

Vegye igénybe adójogi véleményezés szolgáltatásunkat!

 

Ennek keretében választ adunk arra a kérdésre, hogy adóügyében érdemes-e jogorvoslatot kezdeményeznie, milyen eséllyel perelheti az adóhivatalt – vagy egy tervezett üzleti vagy privát ügylet során milyen adókötelezettségekkel kell számolnia. A szolgáltatás díja: 30.000,-Ft, amelyet utaljon át dr. Szabó Tibor ügyvéd 11743002-20125521 számú számlájára. Kérdését tegye fel itt, csatolhat dokumentumokat is. A választ tartalmazó jogi véleményünket 48 órán belül online megküldjük. A szolgáltatás számláját postázzuk.

Tovább

Dr. Szabó Tibor ügyvéd E-mail: office@drszt.hu Mobil: +36 30 37 87 637 Iroda: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.

© 2019. Dr. Szabó Tibor